Kopafbeelding Pagina

Historie Scouting Kompasnaald Gorssel

Scouting Kompasnaald Gorssel, 15 november 1945 opgericht door mevrouw Alie Wolf. Vroeger droeg de club de naam N.P.G. (Nederlands Padvindsters Gilde) Kompasnaald Gorssel.

Alie Wolf, de eerste Hoofdleidster, beter bekend als Oehoe, hield haar opkomsten op de Bloemenkamp, op de plek waar dominee Schakel tijdelijk woonde. Later werden de opkomsten gehouden aan de Ravensweerd waar ook de eerste installatie plaatsvond.

Ook was er nog Oehoe Hulscher, zij hield haar opkomsten in Laetitia in Joppe. Vervolgens in een schuur op het terrein van de fam. Nijkamp. Ook heeft ze de opkomsten nog gehouden in het theekoepeltjes in de bossen van kasteel ’t Joppe.

Zr. De Hen (bekend als Guidje) begon in 1949 als groepsleidster. Ook haar eerste opkomsten waren op de Bloemenkamp en later in de garage van dr. Upmeijer.

De ruimtes werden te klein en er werd gezocht naar een nieuw onderkomen. Met behulp van de diaconie van de Ned. Herv. Kerk in Gorssel kon renteloos een aannemerskeet over genomen worden. Guidje ging opzoek naar een plek waar ze de keet kon neer zetten en kwam terecht bij de grond aan de Kwekerijweg, waar Gait Scholten zijn grond verkocht aan de Kompasnaald.

Nu was er geld nodig om de grond dan ook echt te kunnen kopen. Een comité bestaande uit de dames: Schoemaker, Bennink, Hellebrekers, Schakel, Jansen, Nieuwhof, Nijkamp, van Weeghel, Fortuin, van Wijk en Nuijen zorgde er voor dat er geld ingezameld werd.

Op 14 januari 1950 kon daadwerkelijk het clubhuis Plankie Boshut geopend worden aan de Kwekerijweg.

Op 31 mei 1969 werd het clubhuis KaPaPihuus geopend door mevr. Thate. In dit clubhuis was er ruimte voor de kabouters, de padvindsters en de pioniers.

Na Guidje werden de heer en mevrouw van Beek hoofdleidster / voorzitster van de Kompasnaald. Dit werd in 1976 opgevolgd door Reinie van den Vlekkert.

In 1985 op 16 november tijdens de viering van ons 40 jarig bestaan ontvingen alle leden een nieuwe groepsdas, blauw met een gele bies met in de punt het torentje uit de vlag van de gemeente Gorssel. Deze das wordt nog steeds gedragen bij de Kompasnaald.

Na vele acties, zoals rommelmarkten en stroopwafelacties, maar ook Jantje Beton kon er in 1986 een start gemaakt worden aan het bijbouwen van een extra ruimte voor de sherpa’s. Tijdens de bouw werden de opkomsten gehouden in het clubhuis van speeltuinvereniging de Bolderhoek. Guidje die ondertussen erelid van de Kompasnaald geworden was opende in 1987 het verbouwde clubhuis.

In 1995 vierde we ons 50 jarig bestaan samen met de IJsselgroep die ook 50 jaar bestonden. Dit werd o.a. gedaan met een optocht op St. Jorisdag in april maar ook in november tijdens een viering waarbij ook de leidsters van het eerste uur aanwezig waren. Zei ontvingen een jubileumboek samengesteld door Irene, Dorie, Petra en Wilma. Ieder lid ontving ook een badge die is laten maken i.v.m. het 50 jarig jubileum.

Tijdens de vieringen van onze jubileums in 1985, 1995, 2010 en 2015 hielden wij een reünie waar heel veel oud leden op af kwamen.

Scouting leeft nog steeds.

De kabouters zijn welpen geworden, padvindsters werden scouts, pioniers werden sherpa’s en later explorers en er kwamen extra speltakken bij, namelijk junioren en roverscouts.